CIKKEK
2004/2005

Cikkek

DátumEsemény
2004. szeptember 10. Társadalmi munka
2004. október 14. Mindennapjaink
2004. október 14-18. Erdei iskola - Gánt
2004. november 10. Szülőklub
2004. november 11. Szavalóverseny
2004. november 17. Házavatás
2004. november 18. Egészségnap
2004. december 6. Mikulás
2005. január 05. "A Karácsony akkor szép..."
2005. január 05. Élelmiszer csomag
2005. január 14. Szülőklub
2005. február 10. Farsangoltunk
2005. február 18. Szülőklub
2005. március 1. Tanulmányi verseny házi forduló
2005. március 15. Nemzeti ünnepünk
2005. március 30. Majális-Meghívó
2005. április Áprilisi hétvége Gánton
2005. április 29-május 5. Lengyelországban jártunk
2005. május 10. Madarak és Fák napja
2005. május Ulwilla zenekar Százhalombattán
2005. május 13. Gitár koncert
2005. május 17. Számítógép adomány
2005. május 28. Koncz Dezső Tanulmányi Verseny
2005. június Sportéletünk
2005. június Tanévvégi osztálykirándulás

Társadalmi munka (2004. 09. 10.)

Hagyományos őszi társadalmi munkánkat szeptember 10-én reggel 9 órától végeztük az iskola parkjában.
Az igazán szép, napsütéses délelőttön ezúttal – nagy örömünkre – a vártnál is több szülő jelent meg munkára készen. Feladatunk az elkészült lakóotthonok környékének tereprendezése, parkosítása volt. A megjelent apukák az esővíz elvezetésére a házak körül csatornát ástak, és építettek ki, míg az anyukák a házak mellett az odaszállított termőföldet egyengették, gereblyézték el. A földmunkák elvégzése után a füvesítés munkálatai következtek. Az elszórt fűmagot belegereblyéztük a földbe, kézihengerrel átjártuk, majd alaposan meg is locsoltuk. Az anyukák egy része ezalatt a házakban takarított illetve ruhát válogatott a felügyelő nénik segítségével.

A három órán át tartó, jó hangulatú munkanapot a szabadban elfogyasztott finom ebéddel zártuk. Munkánk eredménye már néhány napon belül láthatóvá vált: zöldellni kezdett a fű, amely mostanra már szépen besűrűsödött, valóban szebbé, esztétikusabbá alakítva a lakóotthonok környékét. Ezúton is szeretnénk megköszönni minden megjelent apuka, anyuka és hozzátartozó munkáját, segítségét. Vissza...

Mindennapjaink (2004. 10. 14.)

Klubdélután a 10. osztályban (2004. október 14.).
Az őszi születésű tanulók születésnapját is ünnepeltük ezen a délutánon. Nagy Erzsike édesanyja sütött finom süteményeket, és egy gyönyörű tortát.
Izgalommal készülődtünk.
Előző nap délután az ABC áruházban megvettük a bakonyi sertésszelet hozzávalóit (húst, zsírt, makarónit, gombát, hagymát, pirospaprikát, tejfölt).
Földi Feri elhozta a magnóját, Lakatos Kriszti összeszedte a kazettákat, hogy jól érezzük magunkat főzés közben.

A vacsora készítése alatt az osztály egy része az étel elkészítésénél tevékenykedett, míg a többiek beszélgettek és táncoltak.
Marton Andris végig ott állt a tűzhely mellett és segített. A fiúk: Bacsák Attila, Sándor Dani, Makk Attila, Jakócs Dávid, Lakatos Krisztián és Földi Feri udvariasan felkérték és megtáncoltatták a lányokat. Közben elkészült a vacsora, a lányok megterítettek (Nagy Erzsike és Broskó Niki). A vacsora nagyon finom volt, mindenki többször repetázhatott.
Csordás Kriszti és Lakatos Kriszti vállalta, hogy elmosogat, a fiúk törölgettek, Sándor Dani felmosta a konyhát.
Nagyon jól éreztük magunkat! Másnap legszebben a Marton Andris tudta elmondani az étel elkészítésének menetét.

Várjuk a tavaszi klubdélutánt, amikor közkívánatra pörkölt és nokedli lesz a vacsora. Vissza...

Erdei iskola – Gánt (2004. 10. 14-18.)
(Képek a cikkhez...)

Az erdei iskola 5 napja alatt egyre táguló körben ismertettük meg a gyermekeket az őket körülvevő világgal.
A kirándulások meghatározó jelentőségűek voltak a tájékozódási képességük fejlesztéséhez. Rendkívül fontos volt a csendes viselkedés, a kirándulás szabályainak betartása.

Az erdőkben a természet közelségét kerestük, kavicsokat gyűjtöttünk, az erdei rétek, az állat és növényvilág, titkait fedeztük fel. Ezeken a kirándulásokon a gyermekek esztétikai érzéke hatékonyan és jó irányba fejlődött.

Séták során mód nyílt az őszi táj közvetlen megfigyelésére, összehasonlításra, ismereteik bővítésére.
A látottakhoz kapcsolódó véleményalkotással, beszédkészségük, beszédkedvük, az új befogadásával, szókincsük nagyon sokat fejlődött.

A megfigyelésekkel, felfedeztetésekkel, felfedezésekkel, gondolkodtatással tartósan felkeltettük a gyermekek érdeklődését a természet iránt, értékes tapasztalatokat szereztek, fejlődött személyiségük, környezetvédelmi szemléletük.
Szerették, élvezték a természet kincseit, de óvták, védték is azokat.

„ A természettel együtt élni, szeretve, védve azt, legyen minden ember természetes igénye. „ Vissza...

Szülőklub (2004. 11. 10.)

A Szülőklub idei második összejövetelét 2004. november 10-én tartottuk.
Romanek Tihamérné gyógypedagógus kollégánk köszöntötte a megjelent szülőket, hozzátartozókat és kollegákat.
Bevezető gondolatában kiemelte a rendezvény különleges ünnepváró hangulatát.

Ünnepelni jöttünk össze. Az ünnep mindig különleges alkalom az életünkben. Mindegyiknek más az értelme, a hangulata. Mégis van valami, ami mindegyikben közös és ezt szeretjük annyira. Ez a rákészülés időszaka, amikor mindenki lázasan tevékenykedik, s hozzáteszi ami tőle telik. Ez a sok jóakarat és szeretet adódik össze, ez csúcsosodik ki az ünnepen. Iskolai életünket is átszövik e kivételes alkalmak.

Ezután felkérte Orbánné Molnár Anikót, iskolánk igazgatóját, hogy mondja el gondolatait az ünnepekről általában, illetve beszéljen arról hogy mely ünnepekre és hogyan készülünk iskolánkban a gyerekek aktív közreműködésével.

Orbánné Molnár Anikó előadásának bevezető részében arról szólt, hogy az iskolánkba érkező apró, 6 év körüli gyermek szóbeli megfogalmazás szintjén még biztosan nem tudja meghatározni és megkülönböztetni egymástól a hétköznapokat s az ünnepnapokat.
Élményeket azonban már a családból is hoz magával, s iskolánkban is – a kezdeti időkben - élményszinten szaporodnak ismeretei.
Még nem tudja, miért kell csendben végigülnie egy-egy ünnepet, még nem tudja, miért kell felállni, ha megszólal a zene, nem érti azt a sok beszédet, amit a felnőttek és a nagyobb gyerekek mondanak. Előfordul, hogy a szokatlan helyzetre, a sok emberre idegenkedéssel, esetleg félelemmel reagál, - azonban megérinti őt, hogy mindenki, s ő maga is, szép ünneplő ruhát öltött ezen a napon, esetleg tetszik neki a mozgás, melyet a nagyobb gyerekek többnyire zenére, látványos formában adnak elő, s megérinti őt az ünnep hétköznapoktól való különbözése, valami „varázsos rendhagyás”….
Valahogy így indul a gyermekek ismerkedése az ünnepekkel, s aztán fokról-fokra egyre több ismeretet szereznek, egyre aktívabb résztvevői lesznek azoknak az ünnepeknek, mígnem eljutunk odáig, hogy ők maguk is örömteli alakítói lesznek egy-egy jeles napnak, s mindezt megkoronázza, amikor igényükké válik, hogy - a maguk módján - örömet, ünnepi pillanatokat szerezzenek környezetüknek, szeretteiknek.

Ezután az iskolában megtartott ünnepekről beszélt.

S mit tegyünk, amikor elmúlik az ünnep? Tovaszállnak a meghitt pillanatok? Egy-egy idézet lesz itt is segítségemre:

„Az élet naponta részesít bennünket apró örömökben, rajtunk áll, hogy gyönyörű emlékeket alkossunk belőlük.” Vissza...

Szavalóverseny (2004. 11. 11.)
(Képek a cikkhez...)

2004. november 11 én rendeztük meg iskolánk szavalóversenyét. A megmérettetést nagy izgalom és több hetes felkészülés előzte meg. A verseny 3 korosztály csoportra oszlott: 1-5. osztály, 6-8. osztály és 9-11. osztály. Míg a legkisebb osztályok tanulói közös produkcióval álltak elő, addig a legnagyobbak már komoly szavalatokat adtak elő. A zsűri rövid tanácskozás után kihirdette a helyezettek nevét, de minden résztvevő egy kellemesen eltöltött délelőttel és egy szelet csokival lett gazdagabb.

Helyezettek

Alsó szakasz:
I. helyezett:       Cser Ferenc
II. helyezett:     Orsós Alex
III. helyezett:    Balogh Krisztina
Különdíj:          1. osztály
                        2-3. osztály
Középső szakasz:
I. helyezett:       Radnics Bernadett
II. helyezett:     Gyémánt Imre
III. helyezett:    Ágoston Diána
Különdíj:          Góman Antal

Felső szakasz:
I. helyezett:       Balogh Csaba, Varga Sán-
                        dor
II. helyezett:     Gólics Beáta
III. helyezett:    Lakatos Krisztina
Különdíj:          Imre János
                        Prétor Margit Vissza...

Házavatás (2004. 11. 17.)
(Képek a cikkhez...)

Alig több mint egy évvel ezelőtt intézményünk fennállásának 30.-ik évfordulója kapcsán gyűltünk össze emlékezni, visszatekinteni, jövőt tervezni.

2004. november 17.-én együttlétünknek egy olyan esemény adta az aktualitását, mely mindenképpen kiemelkedik intézményünk 31 éves történetéből, s ma még nem túlzás úgy fogalmazni, fontos mérföldköve a XXI-ik századi magyar gyógypedagógia történetének is.

7 évvel ezelőtt amikor a gyermekvédelmi törvény módosításra került, örömmel üdvözöltük az új szakmai elképzeléseket, melyek a különleges nevelési ellátást igénylő gyermekek számára is méltó lakás-, és méltó életkörülményeket határoztak meg.

Mi szakemberek is némi kételkedéssel, persze reményteli kételkedéssel gondoltunk e szép célkitűzés megvalósíthatóságára. Aztán a tervből lassanként egyre inkább valóság lett...

Fenntartói támogatás és minisztériumi pályázati támogatás révén megkezdődött intézményünk parkjában a 3 új lakóotthon építése. Az évek során voltak persze nehézségek, zökkenők… Telt múlt az idő...

A házak elkészültét nagyon vártuk mi nevelők, de nálunk sokkal jobban a beköltözésre váró tanulók. Figyelemmel kísérték az építkezés részleteit, árgus szemekkel lesték történt-e valami változás mióta nem látták.

Újabb hónapok teltek el, s 2003-ban már kézzel fogható közelségbe került a nagy álom, s a befejező munkálatokat, s a berendezést követően, 2004. augusztusában, a tanév megkezdése előtt megtörténhetett a beköltözés, - a szép és komfortos lakóotthonok birtokbavétele. Munkatársaink lelkes tevékenységének köszönhetően a berendezés már az ott dolgozók munkáját, egyéni ízlését, gondosságát dicséri. A házak belső tere napról-napra szépül, új és új elemek jelzik az ott dolgozók figyelmességét, nehéz és felelősségteljes munkájuk iránti elkötelezettségét.

A szervezeti egység szakmai irányítását Kiss Zsoltné gyermek-otthonvezető látja el magas fokú szakmai ismeretek birtokában, nagyfokú elhivatottsággal, s a gondozott gyermekek iránti szeretettel.

A megváltozott körülmények, az új környezet nagy ösztönző erő! Az új házakban most minden olyan más és kényelmes: 2-2 gyerek lakik egy szobában, s az 1-1 házban lakó 8 gyermeket 1 nevelő, s 3 pedagógiai munkát segítő gyermekvédelmi szakember gondoskodása kíséri. Munkájukat pszichológus, növendékügyi előadó, s 2 fő / fél állású / család- és utógondozó segíti.

Jelképesen most egy új életforma küszöbén állunk, hiszen a tárgyi fejlesztések egy új életminőség megvalósítását teszik lehetővé, új lendületet biztosítva szakmai munkánk területén.
Az új környezet nagyobb önállóságot biztosít, az "életmód-terápia" sokoldalú megvalósítását lehetővé tévő gazdagabb tárgyi felszereltség kihasználásával. Munkatársaimmal azon leszünk, hogy az új lakóotthonban elhelyezést nyerő 24 gyermek számára e házak valódi otthont, a szó legnemesebb értelmében otthont jelenthessenek. Vissza...

Egészségnap (2004. 11. 18.)

2004. november 18-án nagysikerű "Egészségnap"-ot rendeztünk (az év során immár másodszor) intézményünkben.

A program keretében a tanulók sokoldalúan bővíthették ismeretüket az egészséges táplálkozásról, a dohányzás káros hatásairól, s mindemellett az egészséges életmódhoz kapcsolódó táplálékok gazdag tárházából választhattak, kóstolhattak, készíthették el kedvenc salátájukat.

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak akik rendezvényünk sikeréhez hozzájárultak. Vissza...

Mikulás (2004. 12. 06.)
(Képek a cikkhez...)

Az idén is elérkezett december, és december 6-án megérkezett a Mikulás iskolánkba.
A havat hiába várták a gyerekek, de a szánkózó verseny nem maradt el a pályán.

Tízórai után sportversenyeket tartottunk, első körben az 5-6., 7-8. osztályok versenyeztek: zsákcipelő váltó, hólapáttal medicinlabda terelés, szánkóhúzás, stb.
Második körben a 9-10-11. osztályok óriási versenyben voltak egymással, döntetlen lett a verseny eredménye, de jókedvűen, frissen – szélfúttan – ültünk a szépen terített ünnepi asztalhoz.

Délután először a szervező 5-8. osztály rövid műsorát láttuk, ezalatt megérkezett a Mikulás is. Az iskola tanulói előadták Az életet adó víz című meséből készült bábjátékot.
Szereplők: Lepsényi Tünde 5. osztály, Lovász János 8. osztály, Érsek Imre 9. osztály, Király Roland 9. osztály, Lakatos Krisztina 10. osztály, Marton András 10. osztály, Balogh Csaba 11. osztály, Varga Sándor 11. osztály.
A bábjátékot betanította Harasztos István, az előadás zenei segítője és közreműködője Ughy Tünde.
A bábjáték, és közös ének után a Brémai muzsikosok című mesejátékot adták elő kollégáink: Bonnyai Noémi, Botos Imre, Farkasné Csepeli Csilla, Farkas Gyuláné, Molnár Bublik Szilvia, Busch Zsuzsanna, Kincs Gabriella.

Később a Mikulás minden osztályba belátogatott, személyesen adta át a gyerekeknek a csomagokat, s mindenkihez szólt néhány szót.
Vacsora után az ebédlőben táncos mulatság zárta a napot, ahol Tóth Tamás kollegánk és zenész társa húzták a talpalávalót. Vissza...

"A karácsony akkor szép…" (2005. 01. 05.)

" …. mikor fehér hóba lép…." A karácsonyt valóban mesés hangulatúvá tudja varázsolni a fákra - bokrokra, tájra boruló, s a talpunk alatt keményen csikorduló fehér hólepel.

A karácsony valódi szépségét azonban az arra való meghitt, szeretetteljes készülődés, a gyermeki szemekben csillogó csodavárás, a felnőttek önzetlen adni akarása, elszemélytelenedő világunkban az újból megtalált személyesség biztosítja.

Az Általános Iskola Diákotthon és Gyermekotthon tanulói és dolgozói tisztelettel köszönik az ünnepek kapcsán feléjük irányuló figyelmességet, s adományokat.

Külön köszönet
 • Vargáné Veszelei Erzsébetnek és
 • dr. Gyulayné Orosz Ágnesnek, akik az idei esztendőben is teret és lehetőséget biztosítottak a karácsonyi vásár megszervezésével az adományozó jószándéknak.

  Segítségükkel 103.000.-Ft-ot fordíthattunk tanulóink ajándékozására, fejlesztőeszköztárunk bővítésére.

  Szigethy Miklós Úr segítségével (s további adományozók felkutatásával) a karácsonyi ajándékok mellett vidám hangulatú zenés műsor is színesítette programjainkat.

  Köszönet továbbá Martonvásár Nagyközség képviselőinek, Polgármesterének, akik az idei évben is ajándékokkal, s ünnepi műsorainkon való jelenlétükkel bizonyították támogató szeretetüket. Vissza...

  Élelmiszer csomag (2005. 01. 05.)

  Intézményünk, a martonvásári Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon örömmel értesült róla, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány - a személyi jövedelemadók 1 %-ának az alapítvány számára történő odaítéléséből finanszírozott - X. Élelmiszercsomag Küldő Akciójára beadott pályázatát elfogadták.

  Ennek segítségével 56 rászoruló tanulónk és azok szülei vehettek át élelmiszercsomagot. A támogatás enyhítette a családok anyagi terheit, mely az ünnepi előkészületekben bizony az érintettek körében elég nagy kihívást jelent.

  Mivel bentlakásos intézményben élnek tanulóink, így a téli szünetre való hazautazás alkalmával boldogan vihették haza a csomagokat. Vissza...

  Szülőklub (2005. 01. 14.)

  A Szülőklub harmadik összejövetelét 2005. január 14-én tartottuk, melynek témája "A család együttélésének művészete" volt.

  Ragó Ferencné felkérte Riha Zsófiát, hogy mondja el gondolatait és legyen a segítségünkre.
  Riha Zsófia előadását egy kérdéssel kezdte: művészet - együttélés - és a család. Vagyis, hogy művészet lenne együtt élni a családnak?

  Majd így folytatta:
  Hát nem egy egyszerű feladat, ezt mindannyian tudjuk.
  Bár elsőre lehet, hogy nagyképűnek hangzik e három szó így egyben, nem annak szántuk.
  Tekintsünk rá úgy, mint egy életre szóló, sorozatos kihívásnak, próbálkozásnak és a tévedések korrigálásnak lehetőségének.
  Útközben vargabetűt tenni és zsákutcába tévedni - szabad.
  Hibátlan és súrlódásmentes családi élet, gyereknevelés nem létezik. A gyerek ugyanúgy változik, akár a felnőtt, így alakul fejlődik a szülő és a gyerek személyisége és kapcsolata.
  Ha fenntartjuk magunknak a hibázás jogát, akkor nem egykönnyen veszítjük el lelki nyugalmunkat, mert akkor kimondhatjuk, hogy leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy tökéletesek vagyunk. Nincs tökéletes ember, tökéletes szülő, pszichológus és pedagógus sem.

  Kérem Önöket, hogy a további gondolataimat ne vegyék okoskodásnak, csupán bevezetőnek, ami után egy közös tapasztalat-cserére, ötletbörzére kérnénk meg önöket. Annak reményében, hogy egy - két jól bevált ötlettel megsegítsük egymást.
  Sokszor hoznak el hozzám gyereket azzal, hogy rossz és javítsam meg. Ilyenkor azt próbálom meg megértetni a szülővel, hogy a gyerek nem egy óra, amit én, mint órás megjavítok, és a szülő elviszi majd újra, és újra túlhúz, majd megint elhozza az óráshoz.
  Nem, a gyerek akkor rossz, ha rosszul kezelt! Vagyis akkor lesz erőszakos, akkor nő a szülő fejére, ha nincs kerete, nincs amihez igazodjon.

  Ez lenne az első kilométerkő, ahol meg kellene állnunk. A keret vagy korlát.
  Amikor nem érezni a korlátot, mely védené, akkor szükségből ő kezd kiépíteni ilyen olyan korlátot.
  Mert a keret nem csak a gyereknek, a felnőttnek, minden embernek kell.
  Kell, hogy tudjon mihez igazodni. És a példa a korláttal azt hiszem fedi is az igazságot, hiszen a jámbor állat is elkóborol ha nincs a biztonságot nyújtó keret vagy korlát. A gyerek, bár emberről van szó, ugyanúgy reagál a bizonytalanságra.
  Botorkál, és egy idő után ő készíti el önnön szabályait. Vissza...

  Farsangoltunk (2005. 02. 10.)
  (Képek a cikkhez...)

  Szokásos iskolai farsangunkat idén február 10-én tartottuk meg a 7. osztály szervezésével.

  A nap a megszokott módon indult, bár a gyerekeken érezhető volt az izgalom, a várakozás. 11 órakor végre elkezdődött a mulatság a Tátikával, melyen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek. A mulatós zenék széles palettáját vonultatták fel előttünk, hallhattuk Bódi Gusztit, Baby Gabit, a Fekete vonatot. A gyerekek élethű jelmezeikkel és szereplésükkel sokszor csaltak mosolyt az arcunkra.

  A műsor után következett a finom ebéd, ami ezen alkalomból gulyásleves volt és farsangi fánk. Fél kettőkor minden osztály kivonult az udvarra, közben - hagyományainkhoz híven - elégettük a Kisze bábot, és vele együtt a sok rosszaságot. A nap fénypontja az osztályok jelmezes felvonulása volt, melyre minden gyermek és felnőtt nagyon készült. A bálkirály (Nagy Ádám) és a bálkirálynő (Radnics Bernadett) megérkezése után a 7. osztályosok Mátyás király udvarát varázsolták elénk. Utánuk következett a többi osztály. A kis elsősök Hupikék törpikéknek öltöztek, a 2-3. osztályosok a vásárba indultak (kicsit hiányos létszámban), a 4. osztályosok Hófehérke és a hét törpe meséjét játszották el vicces változatban, az ötödikesek különböző mesék szereplőinek ruhájába bújtak. A nagyobbak jelmezei is nagyon ötletesek voltak: 6. osztály: focicsapat, 8. osztály: cowboyok és indiánok, 9. osztály: százlábú, 10. osztály: bazi nagy görög lagzi, 11. osztály: Megasztárosok.

  A felvonulást Mátyási Sándor humoros konferálása színesítette. A nap a Hurrikán együttes zenés-táncos előadásával zárult. Vissza...

  Szülőklub (2005. 02. 18.)

  A Szülőklub negyedik összejövetelét 2005. február 18-án tartottuk.
  Bereczkiné Balázscsik Mária és Litkei Pálné kolleganőink előadásában ezúttal a játék fejlesztőhatásáról volt szó.
  A kolleganők bemutatkozása után Litkei Pálné Kosztolányi Dezső sorait hívta segítségül:

  "A játék az különös
  Gömbölyű és gyönyörű,
  Csodaszép és csodajó,
  Nyitható és csukható,
  Gomb és gömb és gyöngy, gyűrű…
  Bűvös kulcs és gyertya lángja,
  Színes árnyék, ördöglámpa."

  A játék örök élményforrás; a játszóterek, mezők, rétek, vízpartok emlékezete, fénye, csillogása nem halványul, hanem egész életünkön át végigkísér minket.
  A természeti és társadalmi környezetbe való eligazodás nélkülözhetetlen cselekvése, amely pozitív érzelem megnyilvánulásaival, önkéntességével a megismerés, tanulási folyamat alapja.
  Interakció gyermek és gyermek között, gyermek és felnőtt között. A szocializáció szempontjából is nélkülözhetetlen tevékenység.
  A témaválasztásnak ez volt az oka.

  Ezután Bereczkiné Marika a játék, a tapasztalatszerzés és az értelmi fejlődés öszzefüggéseiről beszélt néhány mondatban.
  Előadásában kiemelte, hogy a játékról vallott nézetek koronként, kultúránként változtak a történelem folyamán.

  Az elméletek lényege:
  " A gyermek fejlődését a játéktevékenység nagymértékben biztosítja.
  " A gyermek fejlődésében a játék nem pótolható semmivel.
  " A játék szabad cselekvés, mely örömet okoz, ugyanakkor szabályai vannak és érdek nélküli.
  " A játék az ismeretszerzés leglényegesebb eszköze az, ismeretszerzés nemcsak a külvilágra vonatkozik. A gyermek a játék során méri fel saját korlátait és lehetőségeit.
  " Feszültségoldó hatása is van.
  " A szabályok megtanulása és betartása által érzelmi és indulati életre is felkészíti a gyermekeket.
  " A játék a kapcsolatteremtés és a kommunikáció eszköze is. Vissza...

  XXI. Koncz Dezső tanulmányi verseny házi fordulója (2005. 03. 01.)
  (képzelt riport)
  (Képek a cikkhez...)

  Riporter: Melyik osztályok vettek részt a versenyben?
  Versenyző: A 6.-7.-8. osztályok, 5-5 fővel, valamint, mint kezdő, vendégcsapat az 5. osztály.
  Riporter: Hány állomáson kellett bizonyítani tudásotokat, ügyességeteket?
  Versenyző:
  I. állomás: "Erdők, mezők titkai."
  II. állomás: "Dolgozik a fakanál."
  III. állomás: "Dr. Bubó rendelője."
  IV. állomás: "Fúrom, vágom, faragom. "
  V. állomás: "Fürge róka lábak"

  Riporter: Melyik feladat tetszett legjobban?
  Versenyző: Amikor különböző állatok hangját kellett felismerni CD-ről, és megnevezni azokat.
  Riporter: Szigorú volt a zsűri?
  Versenyző: Segítőkészek és türelmesek voltak a felnőttek, időt kaptunk a gondolkodásra, hogy biztos jó legyen a megoldás.

  Riporter: Melyik volt a legnehezebb feladat?
  Versenyző: Szlovákiában barlangot járni. Mondom is: szigetelőszalaggal kijelölt pályán a lézerfényt végigvezetni. Nagyon kellett figyelni, hogy hová lépünk és a fény merre vezet bennünket.
  Riporter: Most már sok mindent megtudtam a versenyről. Na, és ki lett a győztes csapat?
  Versenyző: Az első helyezést a 7. osztály érte el. Nagyon összetartó, feladatokat megosztó, igazi versenyzőkhöz méltó magatartású osztály.
  Riporter: De ne feledkezzünk meg a kitartó, ügyes és bátor 5. osztályról sem.
  Hogyan tovább?
  Versenyző: Kiválasztásra kerültek a területi verseny résztvevői, akiknek jó munkát, sok gyakorlást és jó eredményt kívánunk.
  Riporter: Mikor és hol lesz a területi verseny?
  Versenyző: Április 15-16-án, melynek iskolánk a szervezője és lebonyolítója.
  Riporter: Sok sikert! Ott leszek! Vissza...

  Nemzeti Ünnepünk: Március 15. (2005. 03. 05.)
  (Képek a cikkhez...)

  A hagyományokhoz híven ebben a tanévben is megünnepeltük az 1848-49-es szabadságharc évfordulóját. Nagyon kedves műsorral emlékeztek meg ezen eseményről a 2-3. és a 10. osztályok tanulói.

  Az ünnepség külön értéke volt ebben az évben, hogy a betegség miatt hiányzó szereplők "pótlását" is gördülékenyen oldották meg az érintettek.

  Az ünnepet is intézményünkben töltő nagyobb tanulóink a községi ünnepségen és koszorúzáson méltóképpen képviselték iskolánkat. Vissza...

  Majális-Meghívó (2005. 03. 30.)
  (Képek a cikkhez...)

  A martonvásári Általános Iskola Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon, s az intézmény mellett működő "Együtt - Értük" Alapítvány az idei évben is megrendezi hagyományosnak tekinthető "MAJÁLIS" rendezvényét.

  Az egész napra kiterjedő programsorozat célja, hogy teret biztosítsunk sérültek és épek találkozásának, együttlétének. Külön öröm számunkra, hogy ezévi rendezvényünket Martonvásár Nagyközség Önkormányzatának támogatásával valósíthatjuk meg. Bízunk benne, hogy minél többen - kicsik és nagyok - találnak kedvükre valót programjaink között.

  Sok szeretettel várjuk a Nagyközség apraja - nagyját! Vissza...

  Áprilisi hétvége Gánton (2005. 04.)

  A 2-3. osztály kis csapata a 10. osztállyal közösen töltött el négy nagyon szép napot a gánti Fecskepalotában.

  Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk. Éltünk a lehetőséggel, s így szinte az étkezéseken kívül minden időnket a levegőn töltöttük. Kisebb - nagyobb túrákat tettünk a közeli dombokra, melyeket még Lakatos Rómeó is megmászott nagy lelkesedéssel és kitartással.
  Megfigyeltük a Vértes tavasszal nyíló virágait is. Ellátogattunk a szénégetőkhöz, végigjártuk a tanösvényt, a régi bánya évről - évre változó felszíni formájában gyönyörködhettünk.
  Közösen a nagyokkal látogatást tettünk a helyi Bányamúzeumba.

  A Fecskepalotában töltött időnket hangulatossá tette a közös reggeli és vacsora elkészítése. Került az asztalra pizza, lángos, melegszendvics.
  A szombati bográcsozáshoz a fát nagy szorgalommal és kitartással talicskáztuk össze.
  Gabi néni vállalta a tűzrakást és a főzést. Az előkészületekből persze mindenki kivette a részét. A végeredmény nagyon finom és kiadós paprikáskrumpli volt.

  Az estéket közös beszélgetéssel, játékkal és zenehallgatással múlattuk.
  Köszönjük a lehetőséget mellyel újabb élményekkel lettünk gazdagabbak. Vissza...


  Lengyelországban jártunk (2005. 04. 29- 05. 03.)
  (Képek a cikkhez...)

  Hosszú és fárasztó út után érkeztünk szálláshelyünkre, Pogorzelicába, ahol az öreg fák között rejtőzködő pompás kis házikóban pihenhettük ki fáradalmainkat.

  Másnap már korán útrakeltünk, és vendéglátóink jóvoltából közelről szemlélhettük a tengert, majd a 300 lépcsőt megmászva följutottunk a világítótorony tetejére, ahonnan megcsodálhattuk a végtelen tengert.
  Találkoztunk a Bölénypark lakóival, jártunk az Angyal várban, ahol a korabeli táncnak, harművészetnek lehettünk tanúi.

  Egy rögtönzött szülinapi bulival zárult a nap. Varga Sanyika (Tádé) e napon töltötte be 18. életévét, és lépett a felnőtt kor rögös útjaira. Előre készülni nem tudtunk, de lehet, hogy akkor nem is sikerült volna ilyen jól.

  A nap folyamán sokat gondoltunk itthoni, a Majálison tevékenykedő munkatársainkra.

  A következő napon piknik keretében tettek tanubizonyságot gyerekeink határtalan jókedvükről, táncszeretetükről, barátkozó jellemükről, miközben a sok finomság néha-néha el-elcsábította őket egy rövidke pihenőre.

  Utolsó délelőtt meglátogattuk a gryficei üzemet, elbúcsúztunk vendéglátóinktól, és ismét elindultunk a hosszú úton, de már hazafelé.

  Büszkék vagyunk gyerekeinkre jó szereplésükért, viselkedésükért, fegyelmezett magatartásukért. Vissza...


  MADARAK ÉS FÁK NAPJA (2005. 05. 10.)
  (Képek a cikkhez...)

  Ebben az évben először rendeztük meg a Madarak és fák napját május 10.-én.

  A délelőtt programja négy állomáson zajlott: az elsőn a madarakról hallhattak, és madarat készítettek kartonból, a másodikon a madarak hangjaival és a madáretetés jelentőségével, a harmadikon a fákkal, a negyediken nemzeti parkjainkkal ismerkedhettek meg a gyerekek.

  Délután közös virágültetéssel folytatódott a nap, melynek köszönhetően szép virágok díszítik udvarunkat. Ezt követően az osztályok plakátot készítettek az ezen a napon szerzett ismereteket felhasználva, tetszőleges technikával, melyeket a következő napon értékeltünk.

  Reméljük hagyományteremtő jelleggel indult ez a program, és jövőre ismét megrendezhetjük a Madarak és fák napját! Vissza...

  Ulwilla zenekar Százhalombattán (2005. 05.)

  Második alkalommal vehetett részt iskolánk zenekara a Dallal-Tánccal Egymásért c., a tordasi Szociális Otthon által szervezett országos rendezvényen.

  Már ismerősként szálltunk ki autónkból a szálloda ajtajában, és kísérőnkkel átsétáltunk a főpróba helyszínére, a Barátság Művelődési Központba. A "művészek" várótermében már fínomságokkal leptek meg bennünket, majd bevonultunk a nézőtérre, ahonnan megszemlélhettük a szereplőket, majd mi is eljátszottuk műsorunkat. A nap egy nagyszerű éttermi vacsorával zárult.

  Másnap ebéd után érkeztünk meg újra Százhalombattára, ahol egy rövid sétát tettünk, miközben fagyiztunk is. Izgatottan vártuk, hogy mikor mehetünk a színpadra. Elérkezett ez az idő is. A gyerekek nagyon fegyelmezetten és odafigyeléssel játszottak, aminek meg is lett az eredménye. Nagy sikert arattak a nézők körében.
  A jó játék jutalma egy csodálatos vacsora volt, rengeteg finomsággal, amit táncmulatság követett.

  Az év végi gazdag programsorozat szép színfoltjaként marad meg a százhalombattai szereplés is. Vissza...

  Gitár koncert (2005. 05. 13.)
  (Képek a cikkhez...)

  "Legyen a zene mindenkié" - e nagyszerű Kodály-i gondolat jegyében látogatott el, s adott koncertet tanulóink számára május 13-án Eötvös József Liszt-díjas gitárművész. Neveltjeink mély átéléssel, őszinte érdeklődéssel adóztak - az immár martonvásári lakosként tisztelhető - gitárművész műsorának. Vissza...

  Számítógép adomány (2005. 05. 17.)

  Május 17-én a fenntartó Fejér megyei önkormányzat képviselőinek jelenlétében az

  Allianz Hungária Biztosító Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága
  részéről
  Kozma Attila igazgató
  6 db jó minőségű számítógépet, 10 db monitort, s 1 db nyomtatót adott át egy bensőséges háziünnepség keretében tanulóink számára.

  Az adomány hozzájárul sok tekintetben hátrányos helyzetű tanulóink esélyegyenlőségének növeléséhez.

  Koncz Dezső Tanulmányi Verseny (2005. 05. 28.)

  A XXI. Országos Koncz Dezső tanulmányi verseny országos fordulóján iskolánk képviselte Fejér, Veszprém és Zala megyét.
  A háromnapos program keretében zajlott verseny boldog nyerteseiként vehettük át az értékes ajándékokat május 28-án Kisújszálláson.

  A gyermekek 5 területen mérték össze tudásukat.
  Számot adtak az élő természetről szerzett ismereteikről, a környezetszennyezéstől, az állatismeretükig.
  Főzési tudományukat mutatták be 3 féle étel elkészítésével.
  Barkácstudásukról tettek tanúbizonyságot barátságzászló készítésével.
  Egészségmegőrzésünkről, kárós szenvedélyek hatásairól, gyakorlati sebellátásból vizsgáztak.
  Váltóverseny keretében bizonyították sportbeli fürgeségüket, ügyességüket, leleményességüket.

  A győztes csapat tagjai:

  Radnics Bernadett
  Csite Balázs
  Hambalgó János
  Ispány Csaba
  Lelkes Attila
  Nagy Ádám


  Felkészítő tanárok:

  Durmics Istvánné
  Mátyási Sándorné
  Ujszásziné Antal Ildikó
  Botos Imre

  Sikeres szereplésükhöz gratulálunk! Vissza...

  Sportéletünk (2005. 06.)

  A Diáksportkör tagjai a tavasz folyamán is több sportversenyen vettek részt.

  Április 2-án Felcsúton teremfoci bajnokságot rendeztek. Kömlőd ellen játszottunk két mérkőzést és mivel a két találkozón győztünk, elhozhattuk az aranyérmet.

  Április végén a ráckeresztúri Általános Iskola tanulóival fociztunk - szintén teremben - és nagy küzdelemben 4:2-re kikaptunk ugyan, de a csapat minden tagja dicséretet érdemel jó játékáért és küzdeni akarásáért.

  Május 6-án a móri Sportnapon vettünk részt. Különböző akadály- és váltóversenyen szerepeltünk igen eredményesen.

  Május 24-én pedig Székesfehérváron az Ezredéves Iskola csapata ellen játszottunk egy igen élvezetes, küzdelmes kosárlabda-mérkőzést, amelyet 9:4 arányban megnyertünk.

  A június 2-án tartott Gyermeknapon fogadtuk a ráckeresztúri Általános Iskola focistáit. Nagyon jó mérkőzésen 2:0-ra kikaptunk, de játékunk ismét dicséretes volt.

  Összességében a tanév folyamán kilenc alkalommal szerepeltek a DSK tagjai különböző sport rendezvényeken és nyugodtan elmondhatjuk, hogy mindegyik alkalommal megállták a helyüket és a csapat minden tagja dicséretet érdemel. Vissza...

  Tanévvégi osztálykirándulás (2005. 06.)

  Egy szép nyári napon, amikor a hőmérő higanyszála 35 fok fölé emelkedett, 2-3. osztályunkkal kirándulásra készültünk.
  Felszálltunk a Válba közlekedő buszra, meglátogattuk a Piroska nénit, aki már nagyon várt minket. A kánikulára való tekintettel készített nekünk vizet a medencébe, melyet azonnal birtokba is vettünk.

  Amíg a gyerekek fürödtek, addig a finom "husika" a faszénparázson sült. A fürdést az ebéden kívül a fagylaltozással szakítottuk meg. Nagyon gyorsan eltelt a nap és utazhattunk vissza az iskolába.. A kellemesen eltöltött idő után jólesett a pihenés. Vissza...

  Ugrás a lap tetejére

  Vissza az archív cikkekhez